Rognan
Dykkerklubb


Våre mest brukte dykkeplasser

Småbåthavna på Rognan (Buvika) byr på flere interessante dykkemål. De fleste målene er skipsvrak.
Nedenfor lister vi opp de fleste vrakene som er av interesse.
 

-D/S Skjerstad

Det mest kjente dykkemålet her er nok vraket av D.S Skjerstad, som ble senket av tyske bombefly i 24. mai 1940.
Dette vraket ligger på en dybde av ca. 10-20m. Et fint vrak å dykke på, da båten står rett på kjølen. Dessverre har tidens tann gjort sitt med båten og deler av den begynner smått å falle sammen. Bauen er hel og fin, mens den gradvis blir dårligere når man beveger seg akter. Det anbefales ikke å svømme inn i vraket.

-Skjøyta

Om man svømmer 10-15m foran bauen til D.S Skjerstad ligger en 40 fots lang skjøyte som vi ikke vet navn eller opprinnelse på.
Dette er en trebåt og det antas at den gikk ned på 50-60 tallet. Den er i relativt dårlig forfatning, men fortsatt ganske hel.
Ligger på ca. 30 meters dyp.

-Wilma

Rett under nordspissen av flytebryggen ligger en sjark som heter Wilma, på 20-25 meters dyp.
Sjarken er i veldig god stand og det ligger en del utstyr og rekvisita i huset.

-Brødrene

Brødrene er en 70 fots nordlandsjekt bygget i 1850. Nordlandsmuseet kjøpte i 1936 den aldrende jekta "Brødrene" fra Solum i Vesterålen til museumsformål.
Jekta ble slept til Rognan for restaurering, men under et uvær vinteren 1940 forliste jekta i havna på Rognan.
Brødrene ligger nå helt inne ved land nedenfor Saltdal båtforenings lokale, på 1-5 meters dyp. 
Den er delvis fylt over med stein og grus.
I 1993 ble det startet et prosjekt med å bygge en nøyaktig kopi av Brødrene. Den nye Brødrene ble sjøsatt på Rognan 22.august 1995. Det er i dag kun 1 seilende jekt igjen i verden.

-Rognandåsa

Rognandåsa er en liten sjark som ligger på ca. 20 meters dyp.
Det er svært lite igjen av denne båten, men det ligger mange gjenstander i og ved vraket.

Vi oppfordrer til ikke å plukke gjenstander fra vrakene.
 

"Rasteplassen" på Langset er en stor steinfylling som ofte brukes til camping og rekreasjon, med fantastisk utsikt over fjord og fjell. Det finnes bålplass og enkle sitteplasser her.
Dette er et fint dykkemål for både nybegynnere og de som ønsker å dykke dypere.
På yttersiden/spissen av fyllingen finner man en vegg som dropper hyllevis ned fra ca. 20 meter til flere hundre meter ned i dypet. (Her er det greit å ha god oppdriftskontroll)
På veggen kan man se anemoner i mange farger. 
På hver side av fyllingen er det dybder som egner seg for alle dykkere, og her kan man se både steinbit og et relativt rikt makroliv. 
Hammerfall er et et meget fint veggdykk med flere interessante severdigheter. Veggen har flotte formasjoner som gradvis dropper ned til 50m.
På rundt 20 meter finner man en lang sprekk full av langfingerkreps og småfisk.
Nede på 20-40 meter finner vi en steinrøys der det bor store stimer Lusuer og store anemoner. Et flott sted for foto. Mindre anemoner ser man flere steder på dybder fra 5 meter og dypere.
Som avslutning på dykket anbefaler vi å ta sikkerhetstoppen ved det gamle bilvraket fra krigens dager.
Det er som oftest god sikt i Hammerfall.
Mørkvedbukta er et yndet sted for makrofotografering. Her finner man et rikt makroliv og man får som oftest hilse på både kveite og breiflabb samt mange andre fiskesorter.
Kombinasjonen av lys sandbunn, og at mesteparten av dyre og planteliv er på grunne dybder, gir som oftest fine lysforhold.
Pga. den fine dybdeprofilen er det luften på tankene som bestemmer hvor lenge man kan ligge å fotografere. Det er fullt mulig å dykke dypt her også, men man har så masse flott å se på mellom 5 og 15 meter at det ikke er nødvendig.
Det kombinerte laste og passasjerskipet D/S Rabat fant sin grav i vannet i Bodø havn 4. oktober 1943, etter et alliert flyangrep hvor skipet ble truffet av en bombe og sank kort tid etter. I angrepet omkom 357 tyskere. Selv mistet de allierte totalt tre fly og to menn omkom. To ble tatt til fange av tyskerne.
Før krigen gikk Rabat i fart mellom Tyskland, Portugal og Spania, men ble satt i tjeneste for den tyske marine under krigen . 
Ved dykking på D/S Rabat går man som oftest ned på linen som er festet til skipet. Man  kommer da ned på rorhustaket på ca. 25 meter dybde. Maks dybde er bak på hekken og er ca. 43 meter. Vraket står rett på kjølen og er et særdeles fint vrak. 
Skipet er ca 90 meter langt og 14 meter bredt. 
Plura er en vannfyllt grotte i Plurdalen i Rana, og er et ettertraktet dykkemål for grottedykkere fra hele verden.
Dette er hovedsaklig dykking for dykkere som er sertifiserte som Cavern, Intro to cave, Full Cave eller tilsvarende.
Det er vel og merke fin dykking i kulpen utenfor åpningen med en fantastisk sikt på rundt 50m. I kulpen kan alle dykke da det ikke er dypere enn 18m.
Ta gjerne kontakt for nærmere informasjon.
Litjåga er en vannfyllt grotte som ligger en drøy times kjøretur sør for Rognan.
Dette er en litt lunere og trangere grotte enn Plura, med flotte lyse vegger. Sikten er fantastisk og siden det er litt utgående strøm her, vil sikten klarne fort opp om man er uheldig å rote opp litt sand. 
Dette er en grotte som vi anbefaler for Intro to Cave, eller fullt sertifiserte grottedykkere.
Ta kontakt for nærmere informasjon.
Informasjon kommer.
Informasjon kommer.